15-05-2017 12:05 | Door: Fitria Jelyta

In opdracht van de gemeente Ede hebben de bouwconcerns KWS en Bruil een fietspad van duurzaam beton zonder cement aangelegd. Hiermee wisten de bouwbedrijven de CO2-voetafdruk van het fietspad met 70 procent te verminderen.

Bij de aanleg van het fietspad maakten de bouwbedrijven gebruik van de zogeheten Sqape-technologie, waarmee wordt gebouwd met geopolymeren.

Met de geopolymeertechniek is het mogelijk om Portlandcementen, dat als bindmiddel in de productie van beton wordt gebruikt, te vervangen door minerale reststoffen, alkalien en een activator. Hierdoor wordt het energie-intensieve cementproductieproces dat bij beton noodzakelijk is, vermeden.

Duurzaam en betaalbaar alternatief voor cement

“Bij een traditionele wegverharding van beton gebruiken we cement als bindmiddel”, zegt Oscar Dekkers, directeur van Bruil beton & mix, in een persbericht. “Daarbij komt relatief veel CO2 vrij. Daarom zijn we twee jaar geleden een innovatieproject gestart om een duurzaam en betaalbaar alternatief voor cement te vinden. Dat hebben wij gevonden in de gepatenteerde Sqape-technologie.”

Volgens Dekkers is het fietspad de eerste haalbare toepassing van de Sqape-geoploymeertechniek in de praktijk. Het cementloze fietspad draagt verder bij aan de ambitie van Bruil om het verbruik van primaire grondstoffen in 2025 minimaal te hebben gehalveerd. Zo stelt het bouwbedrijf dat de materialen in het duurzame fietspad aan het eind van de levensduur een tweede leven kunnen krijgen in een ander bouwproject.

Lees ook:

Bron: Bruil | Foto: Shutterstock.com