18-03-2014 11:33 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Duitse supermarktketen Lidl opent dinsdag de eerste CO2-neutrale winkel in Elsene, ten zuiden van Brussel.

Het filiaal is voorzien van een warmtepomp, driedubbele beglazing, zonnepanelen en oplaadpalen voor elektrische voertuigen. Het gaat om een pilotproject in de duurzame strategie Op weg naar morgen van de Duitse discounter, dat zich richt op milieubehoud en duurzaamheid.

In het ontwerp is vooral aandacht besteed aan natuurlijk daglicht voor de verlichting van de winkel. Glazen koepels en een grote geïntegreerde spiegel vangen het licht op en verspreiden het. Daarnaast is het complex voorzien van LED-verlichting, zowel binnen als buiten.

De hitte uit de koelgeneratoren van onder meer koel- en vriesinstallaties verwarmt het gebouw. Een warmtepompsysteem stuurt de hitte via vloerverwarming terug de winkel in. In de zomer werkt het systeem omgekeerd.

Op het dak van de winkel ligt ongeveer 400 vierkante meter zonnepanelen met een opgesteld vermogen van 63 kilowattpiek, bestemd voor bijverwarming van de winkel en oplaadpalen voor elektrische auto's en fietsen.

Sinds 2012 experimenteert Lidl in België met een eigen oplaadpas voor elektrische voertuigen. Voor €5 kunnen klanten elke dag een uur stroom aftappen. Volgens Lidl is dat ruim voldoende voor een autoritje van en naar de winkel.

Bron: Ingenium.be | Foto: Ingenium.be