18-05-2017 18:15 | Door: Fitria Jelyta

In 2050 moet de woningvoorraad van Nederlandse woningcorporaties CO2-neutraal zijn. Om dit mogelijk te maken, moeten de woningcorporaties in 2018 met een plan komen om de duurzaamheidsambitie te behalen.

Dat meldt Aedes, de landelijke branchevereniging voor Nederlandse woningcorporaties, in een persbericht. De ambitie om woningen in 2050 CO2-neutraal te maken, staat in de Woonagenda die Aedes en leden-woningcorporaties hebben samengesteld.

CO2-neutraal wonen

In de Woonagenda staat verder dat de woningvoorraad in 2021 gemiddeld een energielabel B hebben. Hiervoor zijn meer investeringen in zonnepanelen, woningisolatie en warmtenetaansluiting noodzakelijk. De branchevereniging stelt dat de woningcorporaties in 2018 met een plan moeten komen om de woningvoorraad in 2050 CO2-neutraal te hebben gemaakt.

De woningcorporaties kunnen zelf bepalen hoe zij invulling geven aan de plannen. Dit hangt samen met de afspraken die de woningcorporaties hebben gemaakt met gemeenten over de energietransitie in de wijken. Door de woningvoorraad te verduurzamen naar CO2-neutraal, verwacht Aedes dat woningcorporaties de betaalbaarheid en het comfort van woningen verbeteren.

Investeren in Nul op de meter

Uit eerder onderzoek van Aedes bleek dat woningcorporaties meer geld willen investeren in het verduurzamen van hun woningvoorraad en de ontwikkeling van duurzame nieuwbouw. Zo investeren woningcorporaties in de plaatsing van dubbel glas, duurzame verlichting en zonnepanelen op het dak van woongebouwen, die onder andere de lift en algemene verlichting in het gebouw van stroom voorzien.

Verder kijken de woningcorporaties naar mogelijkheden om woningen zonder gasaansluiting te realiseren.

Lees ook:

Bron: Aedes | Foto: Shutterstock.com