03-06-2017 09:35 | Door: Fitria Jelyta

Amsterdam heeft als eerste stad ter wereld een instrument ontwikkeld waarmee opdrachtgevers circulair bouwen kunnen vastleggen.

De zogeheten Roadmap Circulaire Gronduitgifte brengt de inhoud van circulair bouwen in kaart. Verder laat de roadmap zien hoe circulair bouwen zowel kwantitatief als kwalitatief kan worden gemeten. Dit instrument biedt opdrachtgevers praktische handvatten voor de ontwikkeling van een circulaire tender.

In dit proces wordt de markt vrijgelaten om met eigen oplossingen en innovaties te komen voor de circulaire bouw. Daarnaast houdt de roadmap voor circulair tenderen rekening met bestaande duurzaamheidscertificering zoals de Breeam-methode.

Duurzame sloop, renovatie en transformatie

Het instrument voor circulair aanbesteden wordt dit najaar voor het eerst toegepast in onder andere de uitgifte van woningbouwkavels. De gemeente zegt de roadmap later ook toe te passen voor tenders op het gebied van sloop, renovatie en transformatie.

“Amsterdam gaat de komende tien jaar 50.000 woningen bouwen en daarom zijn er veel grondstoffen en materialen nodig. Dit biedt mogelijkheden voor circulaire economie in de bouw”, zei Abdeluheb Choho, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Amsterdam, in een uitzending van DuurzaamBV Radio.

Beluister hieronder de podcast terug:

Lees ook:

Bron: Gemeente Amsterdam | Foto: Stella Johansson via Unsplash.com, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)