08-06-2017 10:15 | Door: Fitria Jelyta

Een ‘verjongingskuur’ voor asfalt. Hiermee gaat Rijkswaterstaat de A12 tussen Bunnik en Veenendaal verduurzamen. Met dit middel verwacht de rijksdienst op onderhoudskosten te besparen en het milieu te verbeteren.

Dat meldt Rijkswaterstaat in een persbericht. Het verjongingsmiddel voor asfalt wordt toegepast op een traject van 48 kilometer. Volgens de rijksdienst is deze innovatieve manier van onderhoud beter voor het milieu. Daarnaast is het verjongingskuur kostenbesparend en leidt het tot minder hinder voor weggebruikers.

Duurzame infrastructuur

Het verjongingsmiddel voor zeer open asfalt beton (zoab) werd ontwikkeld door Rijkswaterstaat in samenwerking met onder meer TU Delft, TNO, Heijmans en Bam. Uit eerder onderzoek blijkt dat de verjongingskuur kleine scheurtjes in het asfalt herstelt en het bindmiddel bitumen in het asfaltmengsel verstevigt. Hierdoor laten de steentjes in de asfaltweg minder snel los.

Verder blijkt uit het onderzoek dat het verjongingsmiddel de levensduur van asfaltwegen met drie jaar verlengt.

Hergebruik

Eerder ontwikkelde het Amerikaanse voedingsbedrijf Cargill een asfaltverjongingsmiddel op basis van plantaardige olie. Dit maakt het mogelijk om bitumen in oud-zoab te hergebruiken, om zo nieuw asfalt te maken. Met de zogeheten Anova-olie wil Cargill het percentage hergebruik van de aardolielijmstof verhogen.

Het Nederlandse Asfalt Kennis Centrum (AKC) deed onderzoek naar deze verjongingskuur. Hieruit blijkt dat toevoeging van de plantaardige olie tot 75 procent hergebruik van bitumen in oud-zoab mogelijk maakt. Dat percentage loopt mogelijk op tot 100 procent, concludeert het AKC.

“Op dit moment zetten wij de plantaardige olie in voor het recyclen van zoab, maar we willen het ook als onderhoudsproduct testen om het asfalt ook tijdens gebruik langer houdbaar te maken en aan het eind van de levensduur gemakkelijker in te zetten als nieuw zoab”, zei Paul Landa, directeur van het AKC, eerder tegen DuurzaamBedrijfsleven.

Lees ook:

Bron: Rijkswaterstaat | Foto: Shutterstock.com