17-06-2017 09:10 | Door: Fitria Jelyta

Bam Infra werkt samen met de TU Eindhoven aan ‘s werelds eerste 3D-geprinte fietsbrug. Dankzij de 3D-printtechniek kan de constructie duurzaam en met minder afval worden gerealiseerd.

Dat meldt het bouwconcern in een persbericht. De 3D-geprinte fietsbrug, gemaakt van beton, wordt in de Brabantse plaats Gemert ontwikkeld en maakt deel uit van het project Gemert Noord-Om. In dit project bouwt Bam Infra onder andere rotondes die het gebied verbinden met de snelweg N272. Voor de bouw van de brug maakt Bam gebruik van de 3D-printtechnologie van TU Eindhoven.

Bam Infra verwacht de acht meter lange fietsbrug in september van dit jaar op te leveren. Naast TU Eindhoven, werkt het bouwbedrijf in dit project samen met onder meer de Provincie Noord-Brabant en de gemeente Gemert-Bakel.

Duurzame innovatie

“We zoeken voortdurend naar een nieuwere, slimmere aanpak om infrastructurele vraagstukken op te lossen en zo een belangrijke bijdrage te leveren aan de verbetering van de mobiliteit en de verduurzaming van onze samenleving”, zegt Marinus Schimmel, directeur Bam Infra Nederland, in het persbericht.

“Innovatie speelt hierbij een cruciale rol. Met 3D-printen hebben we geen hulpmaterialen, zoals bekisting, nodig. Dit levert aanzienlijk minder afval op en we hoeven minder schaarse grondstoffen te gebruiken. Ook heeft deze manier van werken een positief effect op de hoeveelheid CO2-uitstoot tijdens het productieproces van de brug.”

Lees ook:

Bron: Bam Infra | Foto: Bam Infra (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)