26-06-2017 12:29 | Door: Fitria Jelyta

Wageningen University & Research (UR) opent ’s werelds eerste fietspad gemaakt van bio-asfalt. In dit mengsel wordt gebruik gemaakt van een biobased bindmiddel.

Het fietspad van bio-asfalt bevat lignine, een natuurlijke stof in de celwanden van planten en bomen die stevigheid biedt. Dit natuurlijke bindmiddel komt in enorme hoeveelheden als reststroom vrij in de processen van papierproductie en bioethanol.

In Nederland wordt tien miljoen ton asfalt geproduceerd waarvoor zo’n 400.000 ton van de aardolielijmstof bitumen nodig is, stelt Wageningen UR. Daarom zoekt de asfaltindustrie naar duurzame alternatieven.

Milieuwinst

Volgens de onderzoekers van Wageningen UR kan het restproduct veel beter worden benut. Zo wordt lignine in dit project verwerkt tot biopolymeer dat de asfaltbestanddelen, zoals zand en grind, aan elkaar bindt. Het fietspad van lignine is vervolgens op de campus van Wageningen UR aangelegd.

“In het bio-asfalt wordt gewerkt met een gepatenteerde formulering waarin 50 procent lignine en 50 procent bitumen is verwerkt”, zegt Richard Gosselink, senior onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research, in een persbericht. “Bijkomend voordeel is dat het asfalt hierdoor bij 130 graden, in plaats van 180 graden Celsius, kan worden verwerkt. Dit geeft een enorme milieuwinst.”

Kostenefficiëntie

Het plantaardige bindmiddel is echter nog relatief duur om bitumen volledig te kunnen vervangen in traditioneel asfalt. Om dit probleem aan te pakken, richten de wetenschappers in een vervolgonderzoek op het vinden van kostenefficiënte bronnen van lignine.

Wageningen UR test in dit project verschillende duurzame lignine-samenstellingen in drie gemarkeerde proefvakken. Hieruit moet blijken hoe het asfaltmengsel reageert op verschillende weersomstandigheden.

Lees ook:

Bron: Wageningen UR | Foto: Shutterstock.com