04-07-2012 14:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wetenschappers aan de Nanyang Technical University (NTU) in Singapore hebben een nieuw toiletsysteem bedacht waarbij de fecaliën worden omgezet in elektriciteit en meststoffen. Daarnaast is negentig procent minder water nodig tijdens het doortrekken.

Het systeem draagt de naam No-Mix Vacuum Toilet, omdat het op dezelfde manier vacuüm zuigt als vliegtuigtoiletten. Daarnaast worden vloeibare en vaste uitwerpselen gescheiden opgevangen, waardoor slechts 0,2 liter water nodig is bij het doortrekken, in plaats van vier tot zes liter in een normaal toilet.

Verwerking

Uit de vloeibare uitwerpselen kunnen stoffen worden gehaald die gebruikt worden in mest: fosfor, potassium en stikstof. De vaste uitwerpselen gaan naar een bioreactor, waar het verteerd wordt en uiteindelijk biogas vrijkomt. Dit gas is bruikbaar in energiecentrales en brandstofcellen.

Grondstoffen

De wetenschappers hebben anderhalf jaar aan het project gewerkt en willen het No-Mix Vacuum Toilet binnen drie jaar op de markt brengen. “Ons ultieme doel met dit systeem is niet alleen om water te besparen, maar ook om ervoor te zorgen dat er geen grondstoffen verloren gaan in Singapore, een land waar grondstoffen schaars zijn”, zegt professor Wang Jing-Yuan van de NTU, projectleider van het onderzoek.

“Dit systeem is efficiënter dan het verwerken van gemixte ontlasting en ook de kosten zijn lager”, aldus Wang Jing-Yan. Indien het systeem in een openbaar toilet geïnstalleerd wordt, dat honderd keer per dag wordt doorgetrokken, dan bespaart dit 160.000 liter water per jaar.

Bron: Inhabitat.com

Foto: Sustainable Sanitation