28-07-2017 10:16 | Door: Rianne Lachmeijer

In 2018 start landschapsarchitectenbureau karres+brands met de ontwikkeling van een ecologische woonwijk in Almere. Wilgenwold is de naam van het ecologische gebied waar mensen in energiezuinige huizen kunnen wonen, zelf moestuinen kunnen aanleggen en waar waterzuivering op natuurlijke wijze is georganiseerd.

Dat meldt karres+brands.

De huizen in de ecologische wijk worden ontwikkeld door Sustainer Homes. De woningen krijgen een goed geïsoleerde gevel, driedubbel glas en houten kozijnen. Daarnaast wordt wandverwarming gecombineerd met zonnepanelen en geïntegreerde ventilatie. Volgens de ontwikkelaars is  de CO2-impact minder dan 10 procent in vergelijking met een reguliere woning van beton en staal.

Wilgen voor waterzuivering

Wilgenwold zuivert zelf het water. Daardoor is een rioolaansluiting overbodig. Het water wordt met behulp van een geurloos helofytenfilter gezuiverd. Dit is een natuurlijk filter met riet, wilgen, zand en schelpen waar het afvalwater doorheen zakt. Het wilgenbos gebruikt de voedingsstoffen uit het water. Daarna is het water schoon genoeg om geloosd te worden in het beekje op het terrein. 

Onderstaande video toont het ontwerp van karres+brands voor de wijk: 

Ruimte voor stadslandbouw

In het ontwerp van de wijk is nagedacht over stadslandbouw. In de ecologische wijk kunnen bewoners zelf een boomgaard of moestuin aanleggen. Ook is het mogelijk om dieren te houden.   

Lees ook:

Bronnen: Wilgenwold.nl en karres+brands | Afbeelding: karres+brands.