23-08-2017 10:59 | Door: Erik Verheggen

Ecovat uit Uden verhuist naar een nieuwe productielocatie. De fabrikant van grote warmteopslagvaten schaalt zijn productie op en krijgt zo toegang tot het water voor transport.

Dat meldt het bedrijf in een persbericht.

Ecovat maakt enorme ondergrondse warmtebuffers. Water met temperaturen tot 90 graden Celsius dient in deze 'grote weckpotten' als opslagmedium voor zonnestroom en windenergie.

Door groei van het aantal te realiseren projecten was een grotere productiefaciliteit nodig, meldt het bedrijf. De ligging aan het water maakt nieuwe locatie niet alleen aantrekkelijk voor transport, maar ook duurzamer.

CO2-reductie

Voor veel bouwlocaties geldt dat ze gelegen zijn aan of in de buurt van water en bereikbaar per binnenvaartschip. Ook lopende bouwprojecten van Ecovat in het buitenland, zoals Duitsland en België, kunnen per schip worden beleverd.

Voordelen van transport per water zijn de lagere kosten, maar ook een lagere CO2-uitstoot. Een gemiddeld binnenvaartschip is geschikt voor transport van 1.000 tot 1.400 ton. Dat zijn tussen de 100 en 140 prefab-betonelementen van Ecovat per vracht. De CO2-uitstoot van het transport kan hiermee fors worden beperkt.

Opschaling

Op de locatie zullen voornamelijk prefab betonelementen worden geproduceerd. Om dit proces op te kunnen schalen, wordt een stalen bekisting gemaakt door Hendriks precon in Veenendaal. Door de nauwkeurigheid en vormvastheid van de mal, kan Ecovat straks drie prefab-elementen per dag produceren. Uiterlijk begin oktober wordt gestart met de productie.

Bron: Ecovat | Foto: kukaruka/Shutterstock