28-08-2017 16:57 | Door: Rianne Lachmeijer

In Ouderkerk aan den IJssel zijn VolkerWessels-onderneming KWS en het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard een pilot gestart met 100 procent gerecycled asfalt. Het is voor het eerst dat KWS de deklaag van een weg voor gemotoriseerd verkeer met gerecycled asfalt asfalteert.

KWS spreekt daarom van een primeur.

In Ouderkerk aan den IJssel wordt een proefvak van ruim 700 meter lang ingericht met volledig gerecycled asfalt. Het proefvak wordt gemonitord om te bepalen of de deklaag geschikt is voor grotere toepassing als deklaag voor wegen voor gemotoriseerd verkeer.

Hera-systeem en dennenolie

Het gerecyclede asfalt bestaat uit oud freesasfalt. Door de toepassing van het Hera-systeem en toevoeging van een biologisch verjongingsmiddel verkregen uit dennenolie is het 100 procent gerecyclede asfalt voor het eerst gelijkwaardig aan nieuw asfalt.

In Rotterdam staat de enige fabriek ter wereld die het Hera-systeem toepast. In plaats van directe verhitting wordt er gebruikgemaakt van indirecte verhitting.

Circulaire economie

Eerder ontwikkelde KWS een weg van gerecycled plastic als alternatief voor asfalt: de PlasticRoad. KWS werkte hierbij samen met producent van kunststof leidingen Wavin en oliemaatschappij Total. 

Lees ook:

Bron: KWS | Afbeelding: Shutterstock.com