23-04-2014 16:55 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De concurrentiepositie van de EU is in het gedrang door klimaatbeleid, vindt de voorzitter van BusinessEurope, de koepel van Europese werkgeversorganisaties.

Europa moet zo snel mogelijk de crisis achter zich laten, is de boodschap van  Emma Marcegaglia, voorzitter van BusinessEurope. De economische groei, de werkgelegenheid, arbeidskosten en energie doen het slechter dan de internationale concurrentie. "CO2-reductie is een van de weinige doelstellingen die Europa haalt. Dat geeft te denken", zegt de Europese werkgeversvoorzitter in een interview met Het Financieele Dagblad.

BusinessEurope is de koepel van alle werkgeversorganisaties in 35 Europese landen. Gezamenlijk vertegenwoordigen zij 120 miljoen banen. De koepel is volgens het FD ook de machtigste lobby in Brussel.

In het gesprek met de krant zegt zij zich te ergeren aan de ministers van Economische zaken, onder wie Henk Kamp, die de ministerraad voor Concurrentievermogen vormen. De raad doet volgens haar te weinig en komt niet tot besluiten. Zij moeten het laatste woord hebben over zaken die de Europese concurrentiepositie bepalen, zoals de vorming van een gezamenlijke energiemarkt. Die is nog altijd niet rond.

 

Klimaatbeleid

 

Volgens Marcegaglia zijn de lopende onderhandelingen in Europa over het klimaat- en energiebeleid een bedreiging. "De doelstelling om in 2030 tot een CO2-reductie van 40 procent te komen, kan alleen als er wereldwijde overeenstemming is. Als we vooroplopen zonder dat de rest volgt, zal dat onze concurrentiepositie sterk verzwakken”, zegt zij in het FD.

Energie-intensieve bedrijven zoals de chemie en de papierindustrie zouden hun productiefaciliteiten en investeringen kunnen verplaatsen als gevolg van de hoge energieprijzen en het klimaatbeleid. Hun vertrek zou extra slecht uitkomen, omdat buitenlandse bedrijven nu al weinig in Europa investeren. De oplossing ligt volgens de voorzitter van de Europese werkgeverskoepel voor een groot deel bij de lidstaten zelf. Ze krijgen aanbevelingen over structurele hervormingen waar de werkgevers achter staan. Nog geen kwart wordt daadwerkelijk uitgevoerd.

Bron: Het Financieele Dagblad | Foto: Amio Cajander via Wikipedia