01-09-2017 09:54 | Door: Hidde Middelweerd

Hogeschool Rotterdam opende donderdag officieel de deuren van een nieuw onderwijsgebouw aan de Kralingse Zoom in Rotterdam. Een bijzondere aangelegenheid, omdat eenentwintig economische en bedrijfskundige opleidingen daarmee samengevoegd worden onder één dak. Ook op het gebied van duurzaamheid is de opening van het gebouw een bijzondere aangelegenheid. De vestiging, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, draagt het duurzaamheidslabel Breeam Excellent.

Hogeschool Rotterdam startte drie jaar geleden een Europese competitie voor het ontwerp en de bouw van het schoolgebouw. “We waren op zoek naar een duurzaam en toekomstbestendig gebouw, dat tegelijkertijd alle kenmerken van een traditioneel schoolgebouw draagt, van klaslokalen tot studie- en ontmoetingsplekken”, zegt Ron Bormans, voorzitter van het college van bestuur van Hogeschool Rotterdam.

Duurzaamheid in menselijke zin

Paul de Ruiter won deze competitie en mocht aan de slag met het ontwerp voor het duurzame schoolgebouw. “Dit gebouw is niet alleen duurzaam op het gebied van materiaal en techniek, maar ook in menselijke zin”, zegt architect Paul de Ruiter tijdens een exclusieve persbijeenkomst in het nieuwe gebouw. “We hebben een gebouw ontworpen dat niet alleen de omringende schoolgebouwen met elkaar verbindt, maar ook de mensen; van studenten tot docenten.”

Ook met de gezondheid van de studenten en docenten werd rekening gehouden bij het ontwerp van het gebouw. “We willen mensen stimuleren om de trap te nemen”, legt De Ruiter uit. “Daarom hebben we de verschillende leerpleinen trapsgewijs opgebouwd en hebben de trappen, dankzij het gebruik van ‘warm’ hout, een uitnodigend karakter.”

Duurzaam gebouw

“Duurzaamheid en economie gaan hand in hand”, vervolgt De Ruiter tijdens een rondleiding door het zes verdiepingen tellende gebouw. “Dit gebouw, waar eenentwintig economische opleidingen samenkomen, laat dat zien.”

De Breeam Excellent-certificering die het gebouw draagt, werd behaald dankzij verschillende duurzame initiatieven. Zo zorgen glazen gevels en een grote, glazen atriumkap ervoor dat daglicht tot diep in het gebouw doordringt. Het resterende dakoppervlak is uitgerust met zonnecellen.

Daarnaast zorgt natuurlijke ventilatie voor een continue aanvoer van frisse lucht en een gezond binnenklimaat. Dit zorgt voor forse energiebesparing.

Hoofdafbeelding: Levien Willemse | Foto in tekst: Visser Media Design