09-09-2017 13:02 | Door: Rianne Lachmeijer

Het aardgasvrij maken van gebouwen levert niet alleen een flinke energiebesparing op, maar leidt ook tot meer banen en een betere handelsbalans. Dat blijkt uit onderzoek van CE Delft in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en TKI Urban Energy.

NVDE deelt de conclusies van het onderzoek in een persbericht.

Naast 11.000 extra banen per jaar zorgt de energietransitie in de gebouwde omgeving voor € 75 mrd aan extra investeringen, waarvan bijna € 50 mrd in de bouw- en installatiesector. Ook verbetert de handelsbalans met gemiddeld een half miljard euro per jaar. Dit komt met name doordat er minder aardgas hoeft te worden geïmporteerd.

“Duurzame wijken zijn een banenmachine. Hiermee kunnen de formerende partijen 11.000 mensen aan werk helpen en tegelijk de CO2-uitstoot fors verlagen,” zegt directeur Olof van der Gaag van NVDE.

Stevige maatregelen voor aardgasvrije wijken

NVDE wil dat in het regeerakkoord stevige maatregelen voor aardgasvrije wijken worden opgenomen. Waaronder een hogere belasting op aardgas. Aardgas is nu zo goedkoop dat de overgang naar aardgasvrije wijken de economische groei beperkt met 0,2 procent per jaar, zo staat in de studie. Wanneer de maatschappelijke kosten van aardgas en hernieuwbare alternatieven worden beprijsd, worden groene maatregelen financieel aantrekkelijker.

“Deze studie laat zien dat het veel vraagt maar wel kan: alle gebouwen verwarmen met duurzame energie en zonder aardgas. Werving en opleiding van voldoende gekwalificeerde mensen is hiervoor cruciaal,” zegt Olof van der Gaag van de NVDE.

Lees ook:

Bron: NVDE | Afbeelding: Shutterstock.com