28-04-2014 16:55 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een duurzaam inkoopbeleid leidt tot lagere kosten en hogere efficiëntie. Veel bedrijven hebben deze visie al, en zij krijgen nu bijval uit wetenschappelijke hoek.

Maatschappelijk verantwoord inkopen is op korte termijn soms duurder, maar het is toch aan te raden. Op de langere termijn presteren bedrijven er beter van. Dat blijkt uit de scriptie van Sophie Gaarenstroom van de Erasmus Universiteit. Ze hield een enquête onder 257 bedrijven onder bedrijven die produceren voor andere bedrijven.

Opvallende uitkomst is dat bedrijven met een duurzaam inkoopbeleid beter presteren dan concurrenten zonder dit beleid. De scriptie over duurzaam inkopen kreeg de KPMG-RSM Sustainability Master Thesis Award.

 

Keten

 

Maatschappelijk verantwoord inkopen omvat het inkopen van producten van bedrijven die onder andere streven naar schone productiemethoden, eerlijke arbeidsomstandigheden en minder CO2-uitstoot. Uit het onderzoek van Gaarenstroom blijkt dat duurzame bedrijfsvoering uiteindelijk leidt tot minder kosten, betere productkwaliteit, betere klantvriendelijkheid en een hogere waardering van klanten.

Een aantal van die conclusies kwam ook naar voren in een recentelijk onderzoek naar succesvolle duurzame bedrijfsvoeringen.

Ook levert een sociaal inkoopbeleid een betere relatie op met de leverancier. Dit resulteert weer in betere samenwerking en hogere efficiëntie in de bedrijfsvoering. Dat is belangrijk, want maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft vooral effect als de gehele keten meewerkt. De initieel hogere kosten worden volgens de studie op de lange termijn gecompenseerd.

Bron: P+ | Foto: Tele Jane via Flickr