29-04-2014 09:17 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Voor het derde jaar op rij boekt Unilever vooruitgang op haar duurzaamheidsplan, hoewel het bedrijf tegen de weerbarstigheid van de praktijk aanloopt.

"In de drie jaar dat we het Unilever Sustainable Living Plan hebben gelanceerd, hebben we geleerd dat duurzaamheid groei aanjaagt alsmede een veel diepere verbinding met onze werknemers en consumenten." Paul Polman, CEO van Unilever, is tevreden over de invloed van duurzaamheid op de bedrijfsresultaten. Hoewel de omzet in 2013 iets daalde, vooral door valutaverschillen, stegen de onderliggende verkopen met 4,3 procent.

Ook op de duurzaamheidsdoelen zegt Unilever vooruitgang te maken, maar daar blijkt de praktijk weerbarstig. "In 2013 hebben we een goede vooruitgang gezien, in het bijzonder op de doelen die binnen onze directe invloed liggen," aldus Polman. "Ons Plan helpt ons geld te besparen, risico's te verminderen en te innoveren."

Bijvoorbeeld de inkoop van duurzame producten ligt binnen de directe invloed van Unilever. In 2013 was 48 procent van de landbouwproducten afkomstig van duurzame producten, terwijl dit in 2012 nog 36 procent bedroeg. Unilever hielp ook bij de training van 570.000 kleine boeren.

 

CO2-uitstoot en waterimpact

 

Toch steeg de totale CO2-uitstoot per consument met 5 procent sinds 2010. Ook de waterimpact per consument is gestegen, met 15 procent sinds 2010. Opvallend genoeg geeft Unilever zichzelf een groen stoplicht op de voortgang op deze doelen. De FMCG-multinational heeft vertrouwen dat het voor 2020, de horizon van het Sustainable Living Plan, deze doelen op orde heeft.

Bij zowel de CO2-uitstoot als het watergebruik ligt een belangrijke oorzaak in het gebruik van warm water voor douchen en wassen door consumenten. Dit zijn energie- en waterintensieve processen.

De duurzaamheidsdoelen van het Sustainable Living Plan richten zich niet alleen op de eigen bedrijfsvoering, maar ook op leveranciers, distributeurs en consumenten. Die liggen echter niet binnen de directe invloed van Unilever en zijn dus moeilijker te beïnvloeden.

Bron: Unilever | Foto:  Sean Biehle via Flickr