14-09-2017 09:24 | Door: Rianne Lachmeijer

Royal HaskoningDHV plaatst in het Engelse Norfolk zijn eerste zandmotor buiten Nederland. Met deze duurzame oplossing voor kusterosie worden De Bacton Gas Terminal en inwoners van de omliggende dorpen beschermd.

Dat meldt Royal HaskoningDHV in een persbericht.

Door langdurige kusterosie komen kliffen en zeeweringen bloot te liggen. Dit brengt risico’s met zich mee voor de Bacton Gas Terminal en de Engelse dorpen Bacton en Walcott. De Bacton Gas Terminal wordt geëxploiteerd door Shell en Perenco.

De terminal levert circa een derde van de totale gasvoorziening van Groot-Brittannië, aldus commercieel adviseur Gökhan Doygun van Shell. “Voor de bescherming van de terminal en de bijbehorende pijpleidingen hebben we een oplossing nodig die duurzaam is en ons in staat stelt ook in de toekomst gas te blijven leveren.”

Duurzame oplossing

De Zandmoter kan deze oplossing bieden. Hiermee wordt 1,5 miljoen kubieke meter zand langs de kust opgespoten als bescherming tegen kusterosie.

“We maken gebruik van de natuurlijke energie van de zee om het zand te verspreiden. Dat maakt deze oplossing betaalbaar en versterkt de natuurlijke kustlijn zonder permanente sporen na te laten,” zegt Flood Resilience Leading Professional Jaap Flikweert van Royal HaskoningDHV.

Het project is een publiek-private samenwerking tussen de Bacton Gas Terminal en het North Norfolk District Council (NNDC).

Lees ook:

Bron: Royal HaskoningDHV | Afbeelding: Maurice Gray voor Royal HaskoningDHV.