14-09-2017 10:56 | Door: Rianne Lachmeijer

Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM transformeert het terrein van de Bijlmerbajes in Amsterdam tot een nieuwe, autoluwe stadswijk: Bajes Kwartier. Alle gebouwen worden energieneutraal.

Dat meldt BAM in een persbericht.

Voor de ontwikkeling van het Bajes Kwartier worden vijf gevangenistorens gesloopt. De overige toren wordt getransformeerd tot ‘groene toren’ met een verticaal park en stadslandbouw. Er komen circa 1.350 goed geïsoleerde woningen in de autoluwe wijk. Dit zijn zowel koop- als huurwoningen.

Duurzame verwarming

Het grootste deel van de energie wordt opgewekt met zonnepanelen. Daarnaast wordt windenergie geleverd door dakelementen met ingebouwde windturbines. Ook het organische afval uit de wijk wordt omgezet in elektriciteit. Tot slot komt worden warmtepompen gebruikt om de gebouwen in de winter te verwarmen en in de zomers te koelen.

De gebouwen krijgen geen aardgasaansluiting. Voor wasmachines en afwasapparaten krijgt elke woning een aansluiting met duurzaam verwarmd water.

98 procent van het materiaal hergebruikt

Voor de bouw van het Bajes Kwartier wordt 98 procent van het materiaal van de oude gevangenis opnieuw gebruikt. Zo wordt de gevel van de huidige verbindingsstraat de plint van woningen, van oude celdeuren wordt een brug gemaakt en de tralies komen terug als balkonhekjes. Ook het beton en cement wordt opnieuw gebruikt.

AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep en koopt het terrein van het Rijksvastgoedbedrijf. Bij de ontwikkeling van het Bajes Kwartier werkt het bedrijf samen met AT Capital, Cairn en de ontwerpers OMA, FABRICations en LOLA Landscape.

Lees ook:

Bron: BAM | Afbeelding: BAM.