18-09-2017 12:37 | Door: Rianne Lachmeijer

Vorig week is de eerste steen gelegd van het nieuwe hoofdkantoor van Eosta. De specialist in biologische groente en fruit wil dat het hoofdkantoor een ‘voorpost’ wordt van de nieuwe, circulaire economie.

Dat meldt Eosta in een persbericht.

Het circulaire principe van het hoofdkantoor komt vooral terug in het lichtplan: Eosta koopt namelijk geen lampen, maar lichturen van Philips Lighting. Het bedrijf wordt gestimuleerd om zo veel mogelijk materialen herbruikbaar en vervangbaar te maken. Philips betaalt zelf de energienota, dit motiveert het bedrijf om de lampen zo energiezuinig mogelijk te maken en continu te blijven innoveren.

Een opvallend kenmerk van het hoofdkantoor is het grote atrium waar alle kantoorruimten op uitkomen. Verder zijn er veel ontmoetingsplekken gecreëerd, diverse openhaarden geplaatst en is er ruimte voor meditatie en powernaps. Saillant detail: de openhaarden bevinden zich in een wand die is gemaakt met beton van afgedankte wc-potten. Ook in de bedrijfskeuken komen gerecyclede materialen terug.

Bijzondere eerste steen

De eerste steen die werd gelegd, is niet zo maar een steen, maar een stalen dodecaëder. Volgens CEO Volkert Engelsman van Eosta staat deze steen voor de kernwaarden van het bedrijf: “De grondsteen is niet alleen een materieel object, maar staat voor onze kernwaarden: authentiek, samen, verantwoordelijk. Dat is de grondslag van al ons handelen. Hieruit volgt dat wij kiezen voor een circulaire aanpak en voor ‘het nieuwe werken.”

Overstap naar circulair denken

Eosta ervoer dat die aanpak bijzondere eisen stelt aan aannemers en inrichtingsbedrijven. Engelsman merkte dat het voor hen soms lastig was om circulaire te denken. “Niet iedereen is al zo ver. Zo wilden wij bijvoorbeeld geen balken kopen voor het nieuwe gebouw, maar draagkracht, geen koelinstallaties maar geconditioneerde temperatuur,” aldus Engelsman in het persbericht.

“Dat idee is gesneuveld omdat het voor sommige leveranciers nog knap lastig blijkt daarin mee te gaan. We lopen graag vooruit op de oude economie en dat betekent dat we soms compromissen moeten sluiten. Maar het ideaal blijft altijd leidend. En dat hebben we ook getracht te verbeelden in de grondsteenlegging.”   

Thomas Rau

Het hoofdkantoor is ontworpen door Thomas Rau en wordt medio 2018 opgeleverd. “Circulariteit vergt een fundamentele andere aanpak. Wij definiëren het als het faciliteren van de consequenties van tijdelijkheid,” zegt Thomas Rau over de visie die hij samen met Sabine Oberhuber presenteert in zijn boek ‘Material Matters: Het alternatief voor onze roofbouwmaatschappij.’

Lees ook:

Bron: Eosta | Foto: Eosta