30-04-2014 11:52 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vier strandpaviljoens aan het Zuiderstrand, bij Kijkduin, willen zich onderscheiden door het internationale keurmerk Green Key te gaan voeren. Certificering van strandhoreca staat in Nederland nog in de kinderschoenen.

Van alle Nederlandse strandpaviljoens hebben slechts vier een Green Key-certificering. De vier ondernemers van de paviljoens Zuid, De Kwartel, Pier32 en People willen dat voorbeeld volgen. De vier bedrijven hebben een verklaring ondertekend waarin zij de intentie uitspreken om het keurmerk te behalen. De Kwartel werkt bijvoorbeeld al met biologische producten en heeft zonnepanelen op het dak liggen.

Het internationale keurmerk voor milieuvriendelijk en duurzaam ondernemen in de horeca en recreatiebranche is gebonden aan strenge normen. Het certificaat kent drie niveaus: brons, zilver en goud. Hoe meer milieumaatregelen een bedrijf heeft genomen, hoe hoger het niveau.

Imagoverbetering

Bedrijven die het certificaat krijgen, zetten zich aantoonbaar in voor water-, gas, en energiebesparing, afvalverwerking en duurzame inkoop. Een bedrijf dat het keurmerk mag voeren, doet meer dan gangbare wet- en regelgeving vereist. Wereldwijd zijn ruim 1.200 bedrijven in achttien landen aangesloten bij het Green Key keurmerk.

Kijkduin werkt aan de versterking van zijn imago. Met de komst van de zandmotor, die bijdraagt aan een natuurlijke kustversterking, heeft het een toeristische trekpleister gekregen. Het Zuiderstrand grenst aan beschermd natuurgebied en staat bekend om de goede omstandigheden voor surfers en kitesurfers. Sinds 2013 mag de badplaats na tien jaar weer de Blauwe Vlag voeren. Dat is een internationale erkenning voor schone stranden, schoon en veilig zwemwater en een veilige jachthaven.

Bron: Green Key, Omroep West, Den Haag.nl |  Foto: RacoonyRE via Wikipedia