02-05-2014 12:19 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Fastfoodketen McDonald’s neemt maatregelen om de bedrijfsvoering te verduurzamen. Dit meldt het duurzaamheidsjaarverslag van het bedrijf.

Uit het verslag blijkt dat McDonald's voor 2020 onder andere de energie-efficiëntie wil verbeteren en de inkoop van duurzame producten wil uitbreiden.

In de periode 2012 – 2013 verkocht McDonald's naar eigen zeggen 100 procent duurzame witvis. Daarnaast nam het bedrijf in 2010 al maatregelen om de energie-efficiëntie in hun keukens te verbeteren.

Voor 2020 wil het bedrijf in de eigen restaurants 50 procent meer recyclen. Ook wil het concern de duurzame productie van rundvlees stimuleren door vanaf 2016 alleen rundvlees in te kopen die afkomstig is van geverifieerd duurzame bronnen. Koffie en palmolie moet vanaf 2020 duurzaam zijn geproduceerd.

 

Stappen

 

“Tijdens de ontwikkeling van de duurzame blauwdruk hebben wij op een methodische wijze duidelijke en toekomstgerichte doelstellingen ontwikkeld,” zegt J.C. Gonzalez-Mendez van de divisie duurzaamheid van McDonald’s in het verslag.  “Die doelstellingen zullen ons helpen bij de realisatie van onze langetermijnvisie op het gebied van sociale en ecologische aspecten.”

Het verslag wordt bekritiseerd door Lisa Archer, die zich bij de milieuorganisatie Friends of the Earth (FOE) bezighoudt met voedseltechnologie. Volgens haar is het gehele businessmodel van MacDonald’s gebaseerd op de productie van goedkoop voedsel en heeft de fastfoodketen nog een lange weg te gaan.

Susan Apple van het World Wildlife Fund (WWF) benadrukt in een interview met de website edieWaste echter dat McDonald’s stappen maakt naar een duurzamere bedrijfsvoering. “Hoewel er nog een lange weg te gaan is en dit een langetermijnvisie vereist, zijn deze duurzaamheidsdoelen een stap in de goede richting bij het verbeteren van de belangrijkste aspecten van de productieketen."

Bron: Edie.net, USAtoday | Foto:  Stéfan via Flickr