06-05-2014 16:00 | Door: Sander de Kraker

Het nieuwe distributiecentrum van Dok Vast in Tilburg heeft het hoogste duurzaamheidscertificaat voor nieuwbouw tot nu toe gekregen.

Het complex kreeg een BREEAM score van 91,17 procent, wat een ‘Outstanding’ certificaat opleverde. “Onze lat ligt heel hoog”, zegt Jos Klanderman, managing director bij Dok Vast. De ‘Building Research Establishment Environmental Assessment Method’ (BREEAM) is het meest toegepaste certificeringssysteem voor duurzaam bouwen in Nederland. De belangrijkste criteria zijn energie, gezondheid en materiaalgebruik.

Dok Vast volgt volgens Klanderman het ‘Trias Energetica’ principe: eerst besparen, dan duurzaam opwekken, en als laatste redmiddel efficiënt gebruikmaken van fossiele energie. Het distributiecentrum is onder andere voorzien van LED-verlichting en driedubbel glas. “De LED-lampen besparen 60 procent ten opzichte van TL-lampen, en ze gaan alleen aan als het nodig is.” De gebruikte materialen komen van ISO 14001 gecertificeerde bedrijven. Deze werken aan een zo laag mogelijke milieurisico in het productieproces.

 

Kostenefficiënt

 

Het dak van het distributiecentrum is gereed voor de aanleg van 40.000 vierkante meter aan zonnepanelen, maar die komen er voorlopig nog niet. “Dat doen we op het moment dat zonnepanelen goedkoper worden, of de stroomprijs omhoog gaat,” zegt Klanderman. De 100 vierkante meter die wel is geïnstalleerd,  levert stroom voor laadpalen van elektrische auto’s. “Meer zonnepanelen bijplaatsen is nu nog niet kostenefficiënt voor grootverbruikers.”

Dok Vast ontwikkelt logistiek vastgoed en richt zich daarbij op duurzame en innovatieve projecten. Met het volgende project, ook een distributiecentrum in Tilburg, mikt het bedrijf eveneens op een ‘Outstanding’ certificaat. Volgens Klanderman wordt dit snel de nieuwe standaard. “We waren al bezig met duurzaamheid, en met BREEAM is dat nog wat breder geworden. Het is best makkelijk om dat nu door te zetten. Ik denk dat duurzaamheid in de toekomst gelijk zal staan aan kwaliteit.”

Het gebouw is in gebruik genomen door transportbedrijf DB Schenker en telecommunicatiebedrijf Nokia. Zie hieronder een timelapse van de bouw:

Bron: BREEAM  | Foto: Heembouw via Youtube