10-10-2017 12:37 | Door: Rianne Lachmeijer

De Routekaart CO2-neutraal 2050 van woningcorporatiekoepelvereniging Aedes is bedoeld voor woningcorporaties. Deze kunnen de Routekaart invullen om inzicht te krijgen in hun langetermijnstrategie op het gebied van CO2-neutrale woningen.

Dat meldt Aedes in een persbericht.

De Routekaart biedt inzicht in langetermijnstrategie van de desbetreffende woningcorporatie en een overzicht van mogelijke maatregelen om het doel van CO2-neutrale woningen in 2050 te halen. Daarnaast wordt weergegeven hoeveel dit zal kosten en hoeveel CO2 ermee wordt bespaard.

Vier mogelijkheden

In de Routekaart worden vier mogelijkheden uitgewerkt. Ten eerste kan een woningcorporatie de bestaande schil maximaal isoleren. Hieronder vallen isolaties van gevel, dak, vloer en glas. Ten tweede kan een woningcorporatie extra isolatie aanbrengen: een soort jas om de woning heen. Ten derde kunnen zonnepanelen worden toegevoegd.

Nul op de Meter

De laatste mogelijkheid is het bouwen of ombouwen van woningen tot Nul op de Meter (NOM)-woning. Dit betekent dat het huis minstens evenveel stroom opwekt als het huishouden dagelijks gebruikt. Dit kan door een mix van bovenstaande mogelijkheden worden bereikt.

Doelstellingen woningcorporaties

De woningcorporaties hebben als ambitie om in 2021 een gemiddeld energielabel B te hebben voor hun woningvoorraad. Vervolgens willen zij dat in 2050 alle woningen CO2-neutraal zijn. Dat hebben zij in de Woonagenda vastgelegd.

Woningcorporaties hebben afgesproken dat zij in 2018 ieder een plan van aanpak hebben opgesteld over hoe zij hun woningvoorraad CO2-neutraal hebben in 2050. De Routekaart kan daarbij helpen. Wanneer alle corporaties hun ingevulde Routekaart terugsturen naar Aedes, Aedes wil alle ingevulde Routekaarten in 2018 verzamelen om inzicht te krijgen in de sectorbrede plannen.

Lees ook:

Bron: Aedes | Afbeelding: Shutterstock.com