08-05-2014 08:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Zweedse energieconcern Vattenfall trekt de stekker uit verschillende onderzoeksprojecten naar CCS en duurzame energiewinning. Dit is het gevolg van het tegenvallende economische klimaat. 

Het bedrijf stopt de onderzoeksactiviteiten naar Carbon Capture and Storage (CCS), een techniek waarbij de CO2 die vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen wordt opgevangen en opgeslagen in ondergrondse reservoirs. Ook worden projecten naar energiewinning uit gas en zeewind afgeblazen.

Als gevolg van de annulering hebben 40 werknemers geen werk meer, drie van hen werken in Amsterdam. Het energieconcern gaat voor hen op zoek naar een andere functie. Vattenfall kampt met dalende verkoopcijfers van energie. Het bedrijf ziet naar eigen zeggen geen andere mogelijkheid dan het stopzetten van de projecten.

 

Stopzetting

 

De stopzetting van onderzoek naar CCS heeft volgens een woordvoerder van het bedrijf tevens te maken met de het gebrek aan investeringsplannen voor deze technologie. Vattenfall zal overigens wel informatie op dit terrein blijven uitwisselen met andere ondernemingen. Dit meldt NuZakelijk op zijn website.

Daarnaast valt de productie van gascentrales lager uit dan dat Vattenfall eerder geleden voorspelde. Daarom wordt ook niet langer onderzoek gedaan naar energiewinning uit gas.

Het bedrijf blijft echter wel investeren in windenergieprojecten, alleen verschuift de nadruk naar projecten op land in plaats van op zee. Windenergie op land is goedkoper. Het onderzoeksbeleid van Vattenfall richt zich onder meer op waterkrachtcentrales en kernenergie.

Bron: NuZakelijk, De Telegraaf | Foto: News Oresund via Flickr