13-10-2017 11:04 | Door: Rianne Lachmeijer

De doorschuifbrug maakt een systematische en milieuvriendelijke renovatie van stalen bruggen mogelijk. Adviesbureau Expericon, Iv-Groep, Hollandia Infra en Mammoet lanceerden het concept tijdens de Nationale Staalbouwdag.

Dat meldt Iv-groep op zijn website.

Het doorschuifsysteem is goed toepasbaar op stalen bruggen, omdat deze relatief licht zijn waardoor ze goed in geheel getransporteerd kunnen worden. Stalen brugconstructies zijn gemakkelijk opnieuw te gebruiken, omdat de stalen constructies kunnen worden gedemonteerd, hersteld en verbeterd.

Essentieel voor het doorschuifsysteem is dat bruggen in een serie worden gerenoveerd. De eerste brug wordt in zijn geheel vervangen door een nieuw exemplaar. De oude stalenconstructie wordt in een werf gerenoveerd. Vervolgens vervangt deze gerenoveerde brug, de tweede brug in de serie. Dit proces gaat door tot alle bruggen zijn vervangen.

Naoorlogse verkeersbruggen aan renovatie toe

De komende jaren zijn veel naoorlogse stalen verkeersbruggen in Nederland aan renovatie toe. De betrokken partijen hopen deze nieuwe methode in te kunnen zetten bij de renovaties. Volgens hen levert deze manier van renoveren weinig verkeershinder op, omdat de brug een week compleet buiten gebruik is in plaats van een heel jaar gedeeltelijk gestremd.

Lees ook:

Bron: Iv-groep | Afbeelding: Shutterstock.com