15-10-2017 11:43 | Door: Rianne Lachmeijer

Pré Wonen laat in de Haarlemse wijk Hof van Egmond alleen de gevels staan. De woningcorporatie maakt de woningen op die manier nul-op-de-meter. Het doel is dat de woningen meer energie opleveren dan dat zij gebruiken.

Dat schrijft nul20.nl.

De Haarlemse wijk is bijzonder vanwege de stedenbouwkundige opzet en de architectuur. De 154 sociale huurwoningen zijn in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd in Amsterdamse Schoolstijl gebouwd.

De gerenoveerde woningen zijn goed geïsoleerd, hebben een individuele wko-installatie en op iedere woning zijn zonnepanelen geïnstalleerd. De woningen hebben een energieprestatiecoëfficiënt van -0,4, wat betekent dat zij zeer energiezuinig zijn. Volgend jaar wordt de laatste van ruim honderdvijftig woningen opgeleverd.

 

Monumentale panden verduurzamen

Monumentale panden verduurzamen is vaak een dure en lastige opgave: er mogen weinig aanpassingen worden gedaan en in het originele ontwerp is geen rekening gehouden met energie-efficiëntie.

Toch zijn er meerdere ontwikkelingen gaande om monumentale panden te verduurzamen. Zo wordt er onderzoek gedaan naar actieve isolatie met bodemwarmte waarbij de buitenlucht wordt verwarmd, worden ‘onzichtbare’ zonnedaken ontwikkeld en worden heel veel zonnepanelen geplaatst.

Lees ook:

Bron: nul20.nl | Afbeelding Header: Pré Wonen, fotograaf: Michel Campfens | Tekstafbeelding: Shutterstock.com