17-10-2017 13:50 | Door: Rianne Lachmeijer

Het zwembad Brandenburg in De Bilt wordt deels verwarmd met warmte die wordt gewonnen uit het riool. Op het dak van het zwembad komen zonnepanelen.

Dat schrijft het ad.nl/utrecht.

Terugwinning van warmte uit het riool is een vrij nieuwe techniek: riothermie. Rioolwater is hiervoor geschikt, omdat het water een gemiddelde temperatuur heeft van 15 graden Celsius. Na zes jaar experimenteren hebben Nederlandse bouw- en rioleringsbedrijven speciale rioolbuizen voor riothermie ontwikkeld.

Deze speciale buizen zijn voorzien van warmtewisselaars. Zij nemen niet alleen warmte uit het rioleringswater op, maar gebruiken ook de warmte in de grond rondom de buizen. Een warmtepomp kan nog extra warmte toevoegen aan het reeds opgewarmde water.

Volgens het artikel blijkt uit berekeningen dat 150 meter aangepast riool honderd woningen kan verwarmen. Riothermie kan een alternatief bieden voor gasverwarming.

Eerste riothermiesysteem

Het eerste riothermiesysteem van Nederland bevindt zich in Urk. Bij de start van dat project wisten de betrokken partijen: ingenieursbureau Tauw, Stowa, Rioned, de gemeente Urk en het waterschap nog niet of de techniek succesvol zou zijn.

Barry Meddeler van ingenieursbureau Tauw zei toentertijd: “Als het riothermiesysteem in Urk succesvol blijkt, is dit de start van een nieuwe gangbare duurzame warmtetechniek.” Met de verwarming in het zwembad in De Bilt en nieuwbouwwoningen in Zeeland is de verspreiding van de nieuwe techniek ingezet.

Lees ook:

 

Bron: ad.nl/utrecht Afbeelding: Shutterstock.com