12-05-2014 17:54 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Niet de laatste Dan Brown uit de bieb halen, maar een spijkerbroek of jurkje? Bij de kledingbibliotheek in Utrecht kan binnenkort tweedehands kleding voor een avondje worden geleend.

Bij de kledingbibliotheek deel je jurkjes en broeken met elkaar. Het initiatief komt van drie vriendinnen, waaronder de afgestudeerde kunstacademiestudent Evita Lammers. Kijkend naar deelplatforms als Snappcar en Airbnb, kregen de vrouwen het idee om een kledingbieb te starten. Een collectie van duurzame kledingstukken is beschikbaar om tijdelijk benut te worden.

Het delen van spullen is een duurzame trend. Ook partijen als Peerby (voor particulieren) en Floow2 (voor organisaties) maken het mogelijk om spullen met elkaar te delen. Het zorgt voor meer sociale cohesie en een efficiënter gebruik van grondstoffen en energie.

 

Abonnement

 

Om te lenen bij de kledingbieb kunnen mensen een abonnement afsluiten. Ook is het mogelijk om per stuk af te rekenen of een strippenkaart te nemen waarmee klanten een bepaald aantal kledingstukken kunnen lenen.

De kleding betreft niet de laatste collectie van H&M, maar het zijn zeker geen afdankertjes. Modeontwerpers verwerken oude kleding tot designerkleding, waarna deze vervolgens geleend kan worden in de kledingbibliotheek.

 

Voorraad

 

De eerste voorraad kleding kreeg de kledingbieb van textielinzamelaar HUMANA. Voorheen stuurde HUMANA de kleding naar derdewereldlanden, maar daar is vandaag de dag geen vraag meer naar. Daarom verkoopt de organisatie de kleding en met de opbrengst worden vakopleidingen in Afrika gesteund. De eerste voorraad van zo’n 600 kilo ontving de kledingbieb gratis, maar het is de bedoeling om in de toekomst voor de kleren te betalen.

Voorlopig is het initiatief alleen voor vrouwen, omdat mannen volgens de eigenaresse minder behoefte hebben aan het lenen van kleding. Momenteel zijn de oprichtsters van plan om de kleding zelf te wassen, maar in de toekomst willen zij dit volgens RTLZ uitbesteden aan een duurzame wasserij.

De kledingbieb hoopt eind juni in Utrecht te openen, maar er moet nog een locatie gevonden worden. “Als drie net afgestudeerde meiden hebben we daar natuurlijk niet zoveel geld voor. We zijn daar nog over in gesprek,” aldus Evita Lammers in gesprek met RTLZ.

Bron: RTLZ, De Kledingbibliotheek