23-10-2017 14:32 | Door: Rianne Lachmeijer

Landschap en architectuur komen samen in het nieuwe park São Paulo Corporate Towers. De oorspronkelijke biodiversiteit van de Mata Atlântica, ook bekend als Atlantisch bos, komt in het ontwerp van Balmori Associates terug.

De vegetatie zorgt voor luchtzuivering, koeling en creëert een fijne omgeving voor mensen. São Paulo Corporate Towers is het eerste Braziliaanse project dat een LEED Platinum 3.0 certificaat behaald. Dit betekent dat het project voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaarden van het Green Building Council van de Verenigde Staten.

Watermanagement

Opvallend aan het project is het watermanagement. Hiervoor werkte Balmori Associates samen met Atelier 10 en Pelli Clarke Pelli. Om waterverlies te voorkomen is een verhoogd pad voorzien van een metalen rooster met gaten. Daarnaast wordt regenwater opgevangen en gebruikt voor koeling van de gebouwen en vervolgens ingezet als irrigatie voor het bos. Tot slot wordt het water uit de fonteinen gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten. 

De tuin bestaat uit verschillende balkons, die zich als het ware om de gebouwen heen vormen. Een wandelpad verbindt de verschillende onderdelen van het bos, de gebouwen en het restaurant met elkaar. Het pad is op bepaalde punten verhoogd, waardoor wandelaars tussen de toppen van de bomen lopen.

Mata Atlântica

Oorspronkelijk was de hele kust van Brazilie bedekt met Mata Atlântica. Volgens architectenbureau Balmori Associates was het een van de gezondste ecosystemen ter wereld. Nu rest daarvan nog maar 7 procent en is gefragmenteerd. Daardoor is het minder goed bestand tegen warmte.

Lees ook:

Bron: v2.com Afbeelding: v2.com.