09-07-2012 11:11 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Zonnepanelen op je dak, verse gefilterde lucht in je huis, en een vaste enrgieprijs. Een energienulwoning biedt al deze voordelen. Uden wordt 49 van deze woningen rijker.

Zonnepanelen op je dak, verse gefilterde lucht in je huis, en huisverwarming afkomstig van een warmtepomp. Een energienulwoning biedt al deze voordelen. Uden wordt 49 van deze woningen rijker.

“We gaan woningen realiseren die zo zuinig zijn dat ze geen energie meer gebruiken,” zegt Aris de Groot, initiatiefnemer van het project. Energienulwoningen zijn woningen die evenveel of meer energie opleveren dan dat ze gebruiken. Deze woningen wekken genoeg energie op voor bijvoorbeeld verwarming, koeling, ventilatie en verlichting.

Besparing energiekosten

Bijzonder is dat de huurprijs inclusief een vaste bijdrage voor energieverbruik is. “In een tijd waarin de energieprijzen alsmaar stijgen, is het prettig om precies te weten wat je kwijt bent voor energie,” aldus De Groot.

Naast de vaste energiekosten blijft er wel een variabel energiedeel over, maar dat betalen bewoners via een ‘energietegoed’. Deze bijdrage kan vergeleken worden met het beltegoed van een mobiele telefoon. Via een energietegoed wordt rekening gehouden met de verschillen in verbruikersbehoefte. De bijdrage is dus voor elke huurder anders en wordt afgestemd op de behoeften van de gebruiker.

In een tijd waarin de energieprijzen alsmaar stijgen, is het prettig om precies te weten wat je kwijt bent voor energie

Brabantse primeur

De eerste energienulwoningen worden nu gerealiseerd in het Brabantse Uden.

Uiteindelijk wil De Groot 49 woningen bouwen. Deze moeten in 2016 afgerond zijn.

Bron: Duurzaamgebouwd.nl

Foto: Hammer51012