24-10-2017 10:45 | Door: Rianne Lachmeijer

Het klinkt onsmakelijk, maar afval uit rioolwater vormt een goede basis voor duurzame dakbedekking. Studenten Jelle Scharff, Bas van der Leeden en Anne Korthals wonnen met hun idee de BlueCity Circular Challenge in Rotterdam.

Daarover bericht nos.nl.

De studenten kregen de opdracht om een oplossing te vinden voor de reststroom van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK): rioolafval. Het gaat om zaken die niet in het riool thuis horen zoals: tampons, maandverband en hygiënische doekjes. Waterzuiveringsinstalatie Kralingseveer filtert jaarlijks 130.000 kilo van dit afval uit het water.

Nu wordt dit afval verbrand, maar de studenten komen met een duurzamer idee. Door het afval te drogen en samen te persen verdwijnen vieze geuren en ontstaan platen die geschikt zijn voor plaatsing op het dak.

Duurzaam compost

De platen van gerecycled rioolafval zijn geschikt als compost voor groene daken. Planten groeien goed op het materiaal, omdat het veel vocht opneemt. De producten die nu als dakbedekking worden gebruikt, zijn volgens Jelle Scharff niet volledig duurzaam. Daarom heeft hun idee BlueRoofs een goede concurrentiepositie, zegt hij tegen Algemeen Dagblad.

Lees ook:

Bronnen: nos.nl, ad.nl en bluecity.nl | Afbeelding: Shutterstock.com