22-05-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Ondernemers hebben moeite om stappen te zetten naar een duurzamere bedrijfsvoering, omdat ze niet de juiste informatie hebben. Dat zegt 2degreesnetwork, een internationaal netwerk voor duurzaam ondernemen. 

Het netwerk publiceerde onlangs een update van de ‘Trends Tracker’, een halfjaarlijks rapport over trends in duurzame bedrijfsvoering. Het is gebaseerd op een enquête onder meer dan 700 bedrijven van MKB tot multinationals.

Voor 80 procent van de ondernemers maken duurzaamheidsinitiatieven een belangrijk deel uit van hun bedrijfsstrategie. Veel van hen hebben alleen nog moeite om de juiste data te verzamelen voor het opstellen van een goede business case. Dat maakt het lastig om collega’s en leidinggevenden ervan te overtuigen dat duurzame maatregelen nut hebben, zelfs als de voorgestelde projecten in korte tijd veel opleveren.

 

Software

 

De focus ligt bij meeste bedrijven op het verbeteren van de energie-efficiëntie en het verkleinen van de afvalberg. Minder dan de helft van de ondervraagde bedrijven maakt gebruik van gespecialiseerde software om energieverbruik te meten, wat volgens de onderzoeker risico’s met zich mee brengt. “Het is de vraag welke methodes bedrijven zonder specialistische software toepassen, of hun data robuust zijn en of ze voorbereid zijn op onverwachte risico’s”, zegt de Trends Tracker.

Uit het onderzoek blijkt verder dat bedrijven in eerste instantie op het gebied van duurzaamheid alleen aan de regels willen voldoen. Later komen kostenbesparingen en reputatieverbetering duidelijker naar voren. Organisaties die nog meer stappen zetten, ontdekken dat duurzaamheid voor andere afzetmarkten en nieuwe producten kan zorgen.

Bron: 2degreesnetwork | Foto: John Martinez Pavliga via Flickr