14-11-2017 07:05 | Door: Rianne Lachmeijer

Stichting Samen Energie Neutraal, de Afdeling Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen en dutch hebben samen een oplossing ontwikkeld om Nederlandse woningen snel energieneutraal te maken.

Dat meldt Stichting Samen Energie Neutraal in een persbericht. De stichting werkte samen met de andere partijen in de projectgroep EEN. Het ministerie van Economische Zaken heeft in het kader van het Stem-programma het onderzoek gedeeltelijk gefinancierd.

De projectgroep EEN heeft een Quick-fit ontwikkeld, waarmee volgens de betrokken partijen zonder verhoging van de woonlasten woningen snel energieneutraal gemaakt kunnen worden. Daarvoor zijn er acties van huiseigenaren en andere partijen vereist. 

Hybride warmtepomp

Huiseigenaren dienen een hybride warmtepomp te installeren. Volgens de projectgroep levert dit een energiebesparing van ten minste 50 procent op, ongeacht het woontype. Daarnaast kost het geen extra geld. Ook is het van belang dat huiseigenaren overstappen op duurzame energie.

Duurzaam gas

Opvallend is dat de partijen niet compleet van het gas af willen. Volgens hen is een overstap naar duurzaam gas gewenst. Daarbij produceren huishoudens gas met hun eigen afval als grondstof. Daarvoor is een versnelde invoer van nieuwe technologie nodig. Daar is een rol weggelegd voor de overheid en bedrijven.

De onderzoeksresultaten zijn tijdens een persconferentie door Stichting Samen Energie Neutraal aangeboden aan de nationale energiecommissaris Ruud Koornstra.

Lees ook:

Bron: Stichting Samen Energie Neutraal | Afbeelding: Shutterstock.com