14-11-2017 14:32 | Door: Rianne Lachmeijer

De Boekelosebrug in Hengelo is verouderd en niet meer geschikt voor de toenemende verkeersbelastingen. Daarom wordt de 75 jaar oude brug vervangen door een energieneutrale brug. Hiermee heeft Hengelo een primeur.

Dat meldt Dura Vermeer in een persbericht.

De nieuwe brug wordt nul-op-de-meter. Dit betekent dat het bouwsel zijn eigen energie opwekt en volledig energieneutraal wordt. Dit wordt gerealiseerd door plaatsing van zonnepanelen in het brugdek die de ledverlichting op de brug van elektriciteit voorzien. De brug in Hengelo wordt de eerste nul-op-de-meter brug van Nederland.

Lichtgewicht brug

Daarnaast maakt speciale coating voor de stalen onderdelen de brug minder milieubelastend en minder onderhoudsgevoelig. Door gebruik te maken van een innovatieve wegconstructie wordt het gewicht van de nieuwe brug gereduceerd.

De oude stalen brug is in zijn geheel van zijn plek gehaald en met behulp van vier zware hydraulische vijzels op een groot ponton gezet. Vervolgens is de brug in zijn geheel naar een bouwplaats gevaren, waar hij wordt gesloopt.

Doorschuifbrug

De techniek lijkt wat dat betreft op de techniek die gebruikt wordt bij de zogenoemde Doorschuifbrug. Daarbij worden stalen bruggen ook in hun geheel vervoerd naar een bouwplaats en daar gerenoveerd. Vervolgens vervangt een gerenoveerde brug een nog-te-renoveren brug.

De Boekelosebrug stamt uit dezelfde tijd als de bruggen die in aanmerking komen voor het doorschuifconcept, toch wordt de Boekelosebrug gesloopt in plaats van hergebruikt.

In onderstaande podcast vertelt Caspar Breman van Iv-Groep over de Doorschuifbrug:

Bron: Dura Vermeer | Afbeelding: Dura Vermeer