16-11-2017 07:43 | Door: Rianne Lachmeijer

De eerste provinciale weg in Europa met een geopolymeer rotonde ligt in Enschede. Daarbij is cement volledig vervangen door geopolymeer. De provincie Overijssel, Reef Infra en Rokramix werkten samen aan de rotonde.

Dat meldt Reef infra in een persbericht.

Op het eerste gezicht valt de nieuwe rotonde bij de N737 niet op. Toch is hij door de materiaalkeuze uniek in zijn soort. Door cement te vervangen door geopolymeren wordt een duurzaamheidsslag gemaakt, omdat bij de productie van cement relatief veel CO2 vrijkomt. verijssel, Reef Infra, Rokramix, N737, Enschede, Europa, EU, cement, beton, geopolymeer, geopolymeren, innovatie, duurzaam, rotonde

Duurzaamheidswinst

Het is de eerste keer dat een rotonde op basis van geopolymeren wordt aangelegd. Naast de duurzaamheidswinst leidt geopolymeer tot minder scheurvorming, heeft het materiaal een hoge mate van zuurbestendigheid en een goede hechting van de wapening. 

Het project geeft de provincie Overijssel, Reef Infra en Rokramix inzicht in de mogelijke duurzame toepassingen van beton. Wellicht bieden deze inzichten kansen voor de uitvoering van bijvoorbeeld betonwegenverhardingen en constructieve betonbouw voor woningbouw en tunnels.

Begin december wordt de nieuwe rotonde geopend en aangesloten op de N737.

Lees ook:

Bron: Reef Infra | Afbeelding header: Shutterstock.com | Afbeelding in de tekst: Reef Infra.