21-11-2017 16:03 | Door: Rianne Lachmeijer

Luchthaven Schiphol opent een duurzaam mortuarium. Moen & van Oosten Architekten heeft het gebouw ontworpen aan de hand van de Breeam criteria.

Zorgdiensten Groep (ZDG) vangt op Amsterdam Airport Schiphol al jaren overledenen en nabestaanden op die via de luchthaven Nederland binnenkomen of verlaten. Vanaf nu kan dit in het duurzame mortuarium aan de westzijde van het vliegveld, meldt Schiphol in een persbericht.

schiphol, mortuarium, duurzaam, Moen & van Oosten Architekten, zorgdiensten groep, zdg, luchthaven, breeam, luchthavenmortuarium

Duurzame aspecten

Voor het ontwerp is gekozen voor materialen die na gebruik gemakkelijk hergebruikt kunnen worden. Zonnepanelen leveren de elektriciteit voor onder andere de ledverlichting. Daarnaast is een watersysteem geïnstalleerd dat regenwater filtert zodat het geschikt wordt als drinkwater. 

De gevel bestaat uit duurzaam Accoya hout, luchtzuiverende Graphenstone wandverf en Ekotex glasweefselbehang, dat zorgt voor een schonere binnenlucht. Ook zogenoemde ENS-technologie draagt bij aan een aangenaam binnenklimaat. Deze technologie vangt fijnstof op, waardoor volgens Schiphol een gezondere (werk)omgeving ontstaat.

Luchthavenmortuarium

Het luchthavenmortuarium is voorzien van een ruime koeling, een ontvangstkamer voor bezoekers, een ruimte voor het verzorgen en balsemen van overledenen en een ruimte voor het verzorgen van rituele wassingen.

Lees ook:

Bron: Schiphol | Afbeeldingen: Schiphol