22-11-2017 09:05 | Door: Rianne Lachmeijer

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft steiger 6 opgeleverd. Daarmee is de laatste van de twaalf nieuwe ‘slimme’ ligplaatsen voor de binnenvaart in het Calandkanaal een feit.

Dat meldt Het Havenbedrijf Rotterdam in een persbericht.

Verschillende toepassingen maken de ligplaatsen ‘slim’. Zo staan op de kade dynamische scheepvaartverkeersinformatiepanelen (DSIP). Deze digitale verkeersborden geven scheepvaartinformatie door. Daarnaast zijn afvalcontainers voorzien van vulgraadsensoren, zodat op afstand zichtbaar is of de bak vol is.

Tot slot worden bij enkele ligplaatsen tests uitgevoerd met sensoren die de aanmeersnelheid van binnenvaartschepen meten. Deze kennis kan worden ingezet bij de ontwikkeling van nieuwe ligplaatsen.

Duurzaamheid

Naast technologie, zet het Havenbedrijf Rotterdam ook in op duurzaamheid. “De havenbruggen voor de binnenvaart, volledig uitgevoerd in kunststofcomposiet, maken daar deel van uit”, zegt Ronald Paul, COO van het Havenbedrijf, in het persbericht.

De ligplaatsen zijn bijna allemaal voorzien van een composieten loopbrug van 64 meter, waardoor de schepen verder van de kade afliggen. Op die manier veroorzaken de boegschroeven minder schade aan het talud, het schuine vlak langs het kanaal.

Vissen

“Het Havenbedrijf Rotterdam wil internationaal toonaangevend zijn in duurzaamheid. Verbeteringen in de infrastructuur van de haven staan daarom voortdurend in het teken van innovatieve oplossingen die zowel duurzaam als efficiënt moeten zijn,” zegt Paul.

Ook aan de vissen is gedacht. Het Havenbedrijf Rotterdam voert een proef uit waarbij biohutten in het kanaal zijn geïnstalleerd. Dit is een kunstmatig gecreëerde leefomgeving voor opgroeiende vis.

Lees ook:

Het Havenbedrijf Rotterdam, binnenvaart, scheepvaart, calandkanaal, slim, duurzaam, sensoren, DSIP, scheepvaartinformatie, haven, aanmeersnelheid, havenbruggen, ronald paul, ligplaatsen, steiger 6

Bron: Het Havenbedrijf Rotterdam | Afbeelding: Het Havenbedrijf Rotterdam: Marius van den Ouden | Infographic: Het Havenbedrijf Rotterdam