07-12-2017 08:40 | Door: Rianne Lachmeijer

Dertien zorginstellingen en negen gemeenten in de gezondheidssector Regio Hart van Brabant gaan samen werken aan de verduurzaming van de bedrijfsprocessen. Hierbij zijn Omgevingsdienst Midden- en West Brabant, de BOM, St. MOED en MPZ betrokken.

Het doel is binnen drie jaar het keurmerk Milieuthermometer Zorg te behalen, dat schrijf centrumfacilitair.nl. De afspraken zijn vastgelegd in de Green Deal.

Volgens centrumfacilitair.nl is het bijzondere aan deze Green Deal dat er op regionale schaal wordt samengewerkt. Niet alleen zorginstellingen onderling, maar ook de omgevingsdienst en gemeenten werken samen. De omgevingsdienst biedt een stimuleringsprogramma aan; zorginstellingen stellen een plan van aanpak op; de gemeente versoepelt de milieuhandhaving. 

Energie- en voedselbesparing

In de zorg is gemiddeld een energiebesparing mogelijk van 25 procent. Daarnaast kan vaak worden bespaard op voedsel. Regelmatig wordt er te veel ingekocht en gekookt, wat leidt tot voedselverspilling. Met slim inkopen kan dit met circa 10 procent worden teruggedrongen.

De Milieuthermometer

De Milieuthermometer is een certificeerbaar milieumanagementsysteem, de focus ligt daarbij op een duurzame bedrijfsvoering. De Milieuthermometer richt zich op zeventien verschillende duurzaamheidsthema’s waaronder energie, water, catering, afval en duurzame inkoop.

De tool is ontwikkeld door Het Milieuplatform Zorgsector, dit is een landelijke vereniging van zorginstellingen die zich richt op duurzaamheid.

Lees ook:

Bron: centrumfacilitair.nl | Afbeelding: Shutterstock.com