03-06-2014 12:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nova Lignum heeft de Biobased Start-up Award 2014 gewonnen. Het bedrijfje maakt bouwmaterialen uit plantaardig afval.

Met hun product Ceranex maakt de start-up Nova Lignum plantaardige, keramische gevelplaten. De grondstof: resten van aubergineplanten en andere plantaardige restproducten. Het bedrijfje kreeg de prijs van de deelnemers aan de conferentie ‘biomassa als grondstof voor de industrie’. Met de award krijgt Nova Lignum een schouderklopje van bedrijven en instellingen uit de sector.

Volgens Johan Groenewegen van Nova Lignum is de prijs vooral te danken aan het verregaande ontwikkeling van Ceranex. "Er zijn nog weinig concrete voorbeelden van biobased innovaties. We bieden een oplossing voor zowel de glastuinbouw en de bouw." Het composteren van restmateriaal uit kassen is kostbaar en er komt het broeikasgas methaan bij vrij. "Ceranex voorkomt dat en de bouwsector krijgt er een hoogwaardige gevelbekleding bij", zegt Groenewegen.

Eerder won het bedrijf al de tweede prijs van de Herman Wijffels innovatieprijs. Intussen is de bouw van de productiehal op het bedrijventerrein Nieuw Prinsenland in volle gang. Hier worden onder andere restwarmte, afvalwater en groen gas hergebruikt voor een duurzamere productie.

Foto: Rabobank via Youtube