13-12-2017 07:28 | Door: Rianne Lachmeijer

Eindhoven start ’s werelds eerste proef met afvangen van fijnstof in een parkeergarage. Niet eerder werd in de openbare ruimte van een stad wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het op grote schaal reinigen van stadslucht.

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), die het onderzoek uitvoert, schrijft over het project 'Longen van de Stad' op de website. Via parkeergarageventilatie worden fijnstof en roet uit de stadslucht gereinigd. Vervolgens wordt schone lucht de stad in geblazen. De universiteit werkt voor de proef samen met milieu-innovatiebedrijf ENS Urban, de gemeente Eindhoven en Air Liquide.

Oplossing voor toenemende luchtvervuiling

Het doel van het onderzoek is een grootschalige oplossing te bieden voor de toenemende luchtvervuiling in stedelijke gebieden. Uit een doorrekening van de universiteit blijkt dat het effect op de luchtkwaliteit voor de binnenstad van Eindhoven onverwacht groot kan zijn.

Onder leiding van hoogleraar bouwfysica Bert Blocken lieten de onderzoekers met computersimulaties en modellen zien dat de potentiële verbetering van stadslucht verder reikt dan alleen de directe omgeving waar de lucht wordt gereinigd.

Longen van de Stad

ENS Urban heeft dertig luchtzuiveringsinstallaties, die binnenkort worden geplaatst naast de uitgang van de ondergrondse parkeergarage op het Stadhuisplein. Vervolgens zal een uitgebreid netwerk van meetapparatuur in een groot gebied rondom het Stadhuisplein gedurende vier maanden de concentraties fijnstof meten. Ook worden er weergegevens verzameld om de luchtbeweging in kaart te brengen. Eindhoven, fijnstof, tu, tue, universiteit, duurzaam nieuws, duurzame, luchtzuivering, ENS Urban, Gijsbers, parkeergarage, garage, meten 

Volgens Roel Gijsbers van milieu-innovatiebedrijf ENS Urban kan het project een oplossing bieden voor het grootschalig verwijderen van luchtverontreiniging in de stedelijke omgeving. Zo kan het concept ingezet worden in tunnels en bij trein- en busstations, viaducten en drukke verkeerspleinen.

Lees ook:

Bron: TU Eindhoven | Hoofdafbeelding: Shutterstock.com | Afbeelding: ENS Urban