14-12-2017 07:04 | Door: Rianne Lachmeijer

De start-up Kvist ontwikkelt Tiny Village Bolderburen. Dit Zweedse ecodorp komt in Oosterwold, een plaats tussen Amsterdam en Utrecht.

In het ecodorp kunnen mensen midden in het groen en dicht bij de Randstad wonen voor een redelijke prijs, aldus de start-up Kvist in een persbericht: “Wij worden de achtertuin van Amsterdam.”

Martin Qvist en Jessika Kersting zijn de oprichters van de start-up. Zij merkten dat er steeds meer vraag was naar houten woonhuizen. Dit inspireerde hen om Tiny Village Bolderburen te ontwikkelen. Het dorp bestaat uit tweeëntwintig huizen voor verschillende gezinssamenstellingen en levensfasen. kvist, zweeds, ecodorp, osterwold, utrecht, amsterdam, randstad, tiny village, bolderburen, duurzaam nieuws, qvist, kersting, ecologisch, energieneutraal 

Ecologisch en energieneutraal dorp

Het stel heeft al tien jaar ervaring in de bouw van Zweedse vakantie- en tuinhuisjes. “Omdat onze Zweedse huizen van natuurlijke materialen zijn gemaakt en goed geïsoleerd zijn tegen de koude winters was het een kleine stap naar ecologisch en energieneutraal bouwen”, zegt Qvist.

Op het terrein van het ecodorp is ruimte voor moestuinen en fruitboomgaarden. Daarnaast wordt water gezuiverd en wordt energie grotendeels zelf opgewekt. De huizen worden opgeleverd met ecologisch stucwerk en grenen vloerdelen. Tot slot is het hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Zweden. Dit betekent dat voor elke boom die wordt gekapt er twee worden teruggeplaatst.

Astrid Lindgren

“De inspiratiebron voor het dorpje zijn de boeken van Astrid Lindgren over Michiel van de Hazelhoeve en Bolderburen, een klein dorpje in het groen met heel veel ruimte om samen te wonen, te spelen en de mogelijkheid om zelf je eten te verbouwen,” zegt Kersting. 

Lees ook:

 

 

Bron: Kvist | Afbeeldingen: Kvist