18-12-2017 13:35 | Door: Rianne Lachmeijer

In Pijnacker-Nootdorp is het eerste geluidsscherm met geïntegreerde zonnecellen in gebruik genomen. Dit scherm levert energie op voor tien huishoudens en is een initiatief van De Gemeente Pijnacker-Nootdorp, Provincie Zuid-Holland en bouwbedrijf BAM.

Dat meldt de gemeente Pijnacker-Nootdorp in een persbericht.

Het 480 meter lange scherm aan de N470 heeft een dubbele functie; naast geluidswering levert het scherm ook energie op. Het scherm is onderdeel van een nieuwe generatie geluidsschermen, die standaard zijn ontworpen om geluid te weren en tegelijkertijd energie te leveren.

Win-winsituatie

“Geluidsschermen met zonnepanelen bestaan al langer, maar nooit eerder werden zonnecellen volledig in het glas geïntegreerd,” zegt Henk Post, regiodirecteur BAM Infra, in het persbericht.

“In gevels en daken van gebouwen gebeurt dit al, maar bij geluidsschermen is het nooit eerder gedaan in Nederland. Dit is nog maar het begin. Over een paar jaar kunnen we ons niet voorstellen dat we vroeger geluidsschermen neerzetten zónder zonnecellen. Ze staan er toch, hebben een groot oppervlak en leveren direct schone energie op.”

Grootste project van Europa

Er zijn al meerdere projecten bekend die inzetten op geluidsschermen waarin zonnepanelen geïntegreerd zijn. Zo plaatst Heijmans in 2018 geluidsschermen die zijn voorzien van bifaciale zonnecellen op de A50. Dit project wordt het grootste in Europa waarbij energie wordt opgewekt met behulp van geïntegreerde zonne-geluidsschermen en kan veertig tot zestig huishoudens van elektriciteit voorzien.

Lees ook:

Bron: gemeente Pijnacker-Nootdorp | Afbeelding: gemeente Pijnacker-Nootdorp