04-01-2018 12:10 | Door: Rianne Lachmeijer

Planten op het dak,  meer tuinen en speciale gebieden waar water mag blijven staan. Het zijn een paar van de stappen die Shanghai neemt om de stad te beschermen tegen de toenemende dreiging van overstromingen.

Door de snelle groei van steden hebben beton en steen in veel Chinese steden de natuurlijke gang van het water geblokkeerd. Dit maakt de steden in toenemende mate gevoelig voor overstromingen, schrijft The Guardian.  

“In een natuurlijke omgeving gaat de meeste neerslag direct de grond in of wordt deze opgenomen in het oppervlaktewater. Dit proces wordt verstoord door grootschalige bestrating”, zegt Wen Mei Dubbelaar, director of water management China bij Arcadis, tegen The Guardian.

“Momenteel wordt slechts 20 tot 30 procent van het regenwater in de grond opgenomen in stedelijke gebieden. Doordat de natuurlijk watercirculatie wordt verstoord, ontstaat wateroverlast en watervervuiling.”

Stad als spons

De Chinese kuststad Shanghai zet in op een ecologisch alternatief voor traditionele overstromingsbescherming en riolering. Naast de vergroening van de stad zijn de straten in de wijk Lingang geplaveid met waterdoorlatende tegels. Het water kan door de stenen heen de grond in sijpelen.

Daarnaast herstelt of beschermt de stad kleine rivieren en meren en introduceert Shanghai verhoogde voetpaden. Deze oplossingen moeten de stad het karakter geven van een spons, waar water wordt opgenomen. Het doel is om het riool te ontlasten en wateroverlast tegen te gaan.

Ambitie

In 2020 wil de lokale overheid dat 20 procent van de pilot-gebieden zogenoemde spons-functies heeft geïntroduceerd. Dit betekent dat minsten 70 procent van hevige regenval moet worden opgevangen, hergebruikt of geabsorbeerd. In 2030 moet 80 procent van de hele stad van dit soort maatregelen zijn voorzien.

Lees ook:

Bron: The Guardian | Afbeelding: Adobe Stock