10-01-2018 07:22 | Door: Rianne Lachmeijer

Slimme sensoren verzamelen data die de schoonmaakservices in het Philips-stadion efficiënter maken. PSV is de eerste voetbalclub in Nederland die het schoonmaaksysteem BeSense in zijn stadion heeft geïnstalleerd.

Bouwconcern Heijmans en schoonmaakbedrijf CSU hebben hebben BeSense geïnstalleerd. Het slimme sensorsysteem verzamelt data over de bezetting, benutting en comfortwaarden van (werk)omgevingen. Deze data kan worden geanalyseerd en worden ingezet om het beheer van een gebouw slimmer en efficiënter in te richten.

Naast het leveren van data over de bezettingsgraad in gebouwen, geeft het systeem inzicht over de temperatuur, luchtvochtigheid, CO2-uitstoot en lichtintensiteit van gebouwen. PSV gaat BeSense met name inzetten voor een efficiëntere schoonmaak.

Kijk ook: ‘Gebouwen slimmer schoonmaken met glazenwasrobot’

Duurzame bouw

Volgens Job Dura van bouwbedrijf Dura Vermeer is duurzaamheid in de bouw al bijna mainstream en is intelligente bouw de nieuwe trend. Het kan gaan om lichtarmaturen die automatisch uitgaan wanneer er niemand in de ruimte is waardoor energie wordt bespaard of klimaatsystemen die met behulp van sensoren leren hoe gebruikers het binnenklimaat het liefst hebben.

 “Ons recente onderzoek naar de effecten van binnenklimaat op gezondheid en productiviteit, onder andere in woningen, kantoren en scholen, laat duidelijk zien dat gezonde gebouwen tot betere resultaten leiden”, zei universitair hoofddocent Nils Kok van Universiteit Maastricht eerder. Hij is expert op het gebied van duurzaam vastgoed.

Lees ook: Olaf Rutten, ABN AMRO: ‘Wij financieren graag niet-duurzame panden’

Pilotproject

In 2016 startte BeSense als pilotproject waarbij Heijmans en CSU samenwerkten met telecommunicatiebedrijf Ericsson en technologiebedrijf Clickey.

Lees ook: ‘Sensoren maken duurzaam gebouwbeheer efficiënter’

Bron: Heijmans | Afbeelding: Adobe Stock