24-01-2018 11:05 | Door: Rianne Lachmeijer

Het Utrechtse zwembad Den Hommel verwarmt het zwembadwater met behulp van nanotechnologie. Met een HONE-systeem op het dak en aan de gevel wordt daglicht gebruikt als energiebron. De gemeente Utrecht spreekt van een primeur.

Volgens de gemeente Utrecht is de installatie op het zwembad Den Hommel, met een paneeloppervlak van 400 vierkante meter, uniek in zijn omvang. Daarnaast stelt de gemeente dat er nog niet eerder een HONE-systeem op deze manier geïnstalleerd is in Nederland.

De installatie leidt tot een CO2-besparing van circa 40 ton. Dit staat gelijk aan de CO2-opname van 20.000 bomen, aldus de gemeente Utrecht in een persbericht.

Lees ook: Nieuw zwembad gebruikt riool voor verwarming

HONE-systeem

HONE gebruikt daglicht als energiebron. Dat betekent dat er ook energie wordt opgewekt als de zon niet schijnt. Met behulp van nanotechnologie wordt ook bij een lage lichtintensiteit een hoge temperatuur gerealiseerd. De panelen leveren tegelijkertijd elektriciteit op.

Duurzaamheidsmaatregelen voor zwembaden

De afgelopen jaren heeft de gemeente Utrecht duurzaamheidsmaatregelen getroffen voor alle zwembaden. In totaal hebben deze maatregelen een besparingspotentieel van meer dan 700 ton CO2 uitstoot per jaar. Deze duurzaamheidsmaatregelen voor zwembaden sluiten aan bij de ambitie van Utrecht om in 2030 klimaatneutraal te zijn.

Beluister ook:

Bron: gemeente Utrecht | Afbeelding: gemeente Utrecht.