05-02-2018 12:15 | Door: Rianne Lachmeijer

De verduurzaming van het kantoorpand in Alkmaar leverde Vivat het duurzame BREEAM-certificaat op. De verzekeraar wil de ervaringen die zij in Alkmaar opdeed inzetten bij de verduurzaming van andere kantoorpanden. "We kiezen als Vivat bewust voor duurzaamheid als speerpunt van ons huisvestingsbeleid”, zegt Wendy de Ruiter-Lörx, CCO bij Vivat.

Vivat ontving drie sterren voor asset, vier sterren voor beheer en drie sterren voor gebruik in de categorie In-Use van BREEAM. In Nederland zijn er in totaal slechts zeven panden binnen de categorie In-Use die tien of meer sterren hebben behaald, aldus Vivat in een persbericht.

In Alkmaar zijn innovaties op het gebied van binnenklimaat en de koeling van de dataruimtes toegepast die hebben bijgedragen aan de duurzaamheidsscore. Zo zorgen energiezuinige bewegingssensoren voor omschakeling van de verwarming van rust naar comfortstand. Daarnaast worden de serverruimtes gekoeld door middel van computerkoelingen.

Computerkoelingen direct aangesloten op WKO-installatie

De computerkoelingen zijn via een warmtewisselaar direct aangesloten op de koude bron van de warmte/koude-opslaginstallatie. Hierdoor kunnen de koelmachines voor de koeling van de verschillende ruimtes worden uitgezet en bij extreem hoge buitentemperaturen worden bijgeschakeld. De bronnen worden in balans gebracht zonder energie te verspillen, aldus Vivat.

Lees ook: ING: ‘Duurzaam kantoorpand levert meer rendement op’

 BREEAM-NL In- Use methodiek inzetten bij verduurzaming

Vivat wil de ervaringen die opgedaan zijn in Alkmaar inzetten bij de verduurzaming van andere kantoorpanden op basis van de BREEAM-NL In-Use methodiek.

“Deze methodiek maakt de integrale duurzame prestaties van een gebouw inzichtelijk en brengt verbetermogelijkheden aan het licht. Hierdoor kunnen de duurzame prestaties voor de komende jaren verder worden verbeterd”, licht Jan Willem de Vaal, BREEAM-expert bij Vivat, toe.

Lees ook: Olaf Rutten, ABN AMRO: ‘Wij financieren graag niet-duurzame panden’

Bron: Vivat | Afbeelding: Vivat