07-02-2018 13:45 | Door: Rianne Lachmeijer

Babykleding, licht of een lift leasen kon al. Nu komt er een nieuwe mogelijkheid bij: de gevel. Een overeenkomst op basis van erfpacht, ontwikkeld door brancheorganisatie VMRG en advocatenkantoor Houthoff, maakt dit mogelijk.

Tot nu toe was het leasen van een gevel juridisch gezien niet mogelijk in verband met bestandsdeelvorming, schrijft VMRG op de website. De brancheorganisatie voor gevels spreekt van een doorbraak in de circulaire geveleconomie.

Lees ook: Macht en verantwoordelijkheid in het circulaire verdienmodel

Circulaire economie doet intrede in gevelbranche

De gevelbouwer blijft eigenaar van de gevels, waardoor hij al tijdens de ontwerpfase rekening kan houden met hergebruik. De kans is daarmee groot dat hij vaker kiest voor herneembare constructies of producten. VMRG wijst erop dat de branche de circulaire economie ziet als het economisch model om welvaart op de lange termijn te garanderen, waarin herbruikbaarheid van producten en grondstoffen wordt gemaximaliseerd en waarde-vernietiging geminimaliseerd.

Het eerste contract waarbij de gevel van een gebouw na oplevering eigendom blijft van de gevelbouwers is eind januari getekend voor een pilot project op de Eneco EnergyCampus in Utrecht. Bij het project wordt het zogenoemde Facade Identification System (FIS) geïmplementeerd.

Identificatiesysteem monitort kozijnen en deuren

‘FIS maakt het mogelijk om een gevelelement, zoals een kozijn of een deur, gedurende de hele life cycle identificeerbaar te maken en hier digitaal informatie aan te koppelen’, aldus VMRG op de website. De brancheorganisatie heeft het systeem in samenwerking met SlimLabs, Root en Tagologic ontwikkeld.

In 2016 voerde TUDelft al een proef uit met het leasen van verschillende typen gevels. De universiteit wilde inzicht krijgen in de prestaties, het geleverde comfort, de kosten en het ideale ontwerp. Kortom: de businesscase.

Kijk ook: Video: ‘Gevels leasen om gebouwen sneller te verduurzamen’

Bronnen: VMRG en TUDelft | Afbeelding: Adobe Stock