08-02-2018 09:15 | Door: Rianne Lachmeijer

Ondergelopen kelders, straten die blank staan of rivieren die overstromen. David van Raalten, Europees directeur watermanagement bij Arcadis, bedenkt oplossingen voor de effecten van klimaatverandering: “Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar grijp de kansen die er liggen.”

Weinig steden bereiden zich momenteel voor op de effecten van klimaatverandering, stelt Van Raalten, omdat het tot nu toe nog niet interessant genoeg was om daar iets aan te doen. Toch vindt langzaamaan een kanteling plaats: “Steeds meer steden doen klimaatstresstesten.”

Stresstest toont risico's van klimaatverandering

Een klimaatstresstest toont aan welke plaatsen risico lopen. Het gaat bijvoorbeeld om bepaalde straten die blank komen te staan bij een extreme regenbui. Gemeenten kunnen de stresstesten gebruiken om goede oplossingen te verzinnen die het probleem voorkomen.

Klimaatstresstesten zijn ook niet langer vrijblijvend. Vorig jaar tijdens Prinsjesdag kondigde de regering aan dat alle Nederlandse gemeenten de komende twee jaar een klimaatstresstest moeten doen. Dat staat in het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie.

Oplossingen voor klimaatproblemen

In onderstaande podcast vertelt David van Raalten over mogelijke klimaatoplossingen die gemeenten kunnen treffen en welke gemeenten koplopers zijn.

Dit fragment maakt onderdeel uit van een complete podcast. Abonneer je op de podcast via Soundcloud, iTunes of op je telefoon via een podcastapp. Zoek op: DuurzaamBV.

Interview: John van Schagen | Afbeelding: Adobe Stock