06-03-2018 13:30 | Door: Rianne Lachmeijer

Vliegbasis Eindhoven wil voorkomen dat klimaatverandering tot grote verstoringen leidt. Daarom zet de vliegbasis in op klimaatbestendigheid. Ontwerp- en consultancyorganisatie Arcadis onderzoekt de mogelijkheden.

Klimaatverandering gaat gepaard met extremere weersomstandigheden. Daarmee heeft klimaatverandering steeds vaker gevolgen voor het bedrijfsleven. Dat geldt ook voor vliegvelden, zoals vliegbasis Eindhoven. Water dat na een extreme bui op een start- of landingsbaan blijft staan, kan bijvoorbeeld grote gevolgen hebben op de bedrijfsvoering.

Lees ook: Jeroen Loots, ASN Bank: 'Risico’s klimaatverandering nog steeds onderschat'

Klimaatadaptatie om grote verstoringen te voorkomen

Het Rijksvastgoedbedrijf wil voorkomen dat deze extreme weersomstandigheden tot grote verstoringen leiden. Daarom heeft het Rijksvastgoedbedrijf, dat onderdeel uitmaakt van het Ministerie van Binnenlandse zaken, Arcadis gevraagd om te onderzoeken hoe klimaatbestendig vliegbasis Eindhoven is.

Lees ook: David van Raalten, Arcadis: ‘Tijd voor oplossingen voor de effecten van klimaatverandering’

Klimaatbestendige oplossingen voor vliegbasis Eindhoven

Arcadis kijkt onder andere naar verbreding van het riolerings- en watersysteemplan. Daarnaast onderzoekt de ontwerp- en consultancyorganisatie hoe de waterhuishouding verder kan verbeteren.

“Wij hebben eerder dergelijk werk op Schiphol gedaan en die ervaring kunnen we hier goed gebruiken. Zo zorgen wij ervoor dat we wateroverlast op start- en landingsbaan, rolbanen en intersecties voorkomen en het terrein klimaatrobuust wordt ingericht, zegt programmaleider klimaatadaptatie David van Raalten van Arcadis.

In onderstaande podcast vertelt Van Raalten onder meer over klimaatverandering en hoe bedrijven, steden en landen zich daarop kunnen voorbereiden.

Abonneer je op de podcast via Soundcloud, iTunes of op je telefoon via een podcastapp. Zoek op: DuurzaamBV.

Bron: Arcadis | Afbeelding: Adobe Stock