03-07-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vanaf 2015 moeten bedrijven en gemeenten opnieuw belasting betalen over het verbranden van afval. De afvalstoffenheffing gold tot dusver alleen voor het storten van reststoffen.

De afvalstoffenbelasting is in het begrotingsakkoord van vorig najaar opnieuw ingevoerd. De heffing moest  € 100 mln per jaar opbrengen. Dit levert volgens het kabinet echter niet voldoende op. Bovendien blijft de milieuwinst beperkt.

De staatssecretarissen Eric Wiebes van Financiën en Wilma Mansveld van Milieu willen daarom verbranding in afvalenergiecentrales opnieuw belasten. Dat is volgens de bewindslieden beter voor het milieu en het tarief blijft beperkt tot 13 euro per ton. Wiebes vindt de aanvullende maatregel eerlijker ten opzichte van bedrijven en gemeenten die werk maken van recycling. De verbrandingsheffing geldt alleen voor Nederlandse aanbieders. Buitenlandse bedrijven krijgen vrijstelling, omdat dit belastingtechnisch te ingewikkeld zou worden.

De afvalsector heeft 'met afschuw' gereageerd op de brief van Wiebes en Mansveld. Vorig jaar protesteerde de Vereniging van Afvalbedrijven ook al, omdat de maatregel veel meer zou kosten dan de heffing alleen. Daarnaast waarschuwde de belangenorganisatie ervoor dat Nederlands restafval over de grens verdwijnt, terwijl de kosten voor recycling stijgen. "Er is sprake van kortzichtig beleid met desastreuze gevolgen voor de economie." Volgens de VA maakt de verbrandingsbelasting de overgang naar een circulaire economie onmogelijk.

Bron: Trouw, Afval Online, RTL Nieuws | Foto: ChrisiPK, via Wikimedia Commons